Býčí žlázy na víně s čalamádou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 80 g Slanina vepřová
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Paprika červená
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.8 l Voda pitná
  • 2 dl Víno červené
  • 1 kg Hovězí žlázy - testes
  • 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.13 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 482 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 487 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 14.4 mg
  • Draslík 515.1 mg
  • Vláknina 6136.3 mg
  • Vitamín A 6136.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.

  • 2

    Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.

  • 3

    V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.

Komentáře k receptu