Býčí žlázy na víně s čalamádou
Suroviny
- 100 g Brambory
- 80 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1.8 l Voda pitná
- 2 dl Víno červené
- 1 kg Hovězí žlázy - testes
- 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.13 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 482 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 19 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 14.4 mg
- Draslík 515.1 mg
- Vláknina 6136.3 mg
- Vitamín A 6136.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.
-
2
Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.
-
3
V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.