Telecí řízky na smetaně s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 60 g Máslo čerstvé
- 80 g Mrkev kořen
- 600 g Telecí kýta
- 80 g Petržel kořen
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 150 ml Zakysaná smetana
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 32 g
- Sodík 447 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 154.5 mg
- Draslík 818 mg
- Vláknina 3337.1 mg
- Vitamín A 3337.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, čerstvé lístky tymiánu nasekáme nahrubo.
-
2
Řízky smažíme z obou stran na másle s olejem dozlatova. Na závěr přidáme tymián. Usmažené řízky dáme stranou a držíme na teple. Do výpeku vmícháme zeleninu, chvíli smažíme, poté zalijeme vývarem a zašleháme smetanu. Omáčku na mírném plameni vaříme, až zhoustne.
-
3
Maso podáváme přelité omáčkou.