Mleté telecí řízky kořeněné
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 80 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Sádlo škvařené
- 40 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 44 g
- Sodík 467 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 351.7 mg
- Draslík 650.7 mg
- Vláknina 263.5 mg
- Vitamín A 263.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso umeleme, petrželovou nať nasekáme nadrobno, máslo rozpustíme.
-
2
V míse umícháme maso se žloutky, smetanou, máslem, natí, solí a kořením. Z hmoty tvarujeme řízky, obalujeme v mouce a smažíme na sádle z obou stran dozlatova. Usmažené řízky odložíme a držíme na teple. Do výpeku vmícháme zbylou mouku, zarestujeme, zašleháme vývar a omáčku na mírném plameni vaříme alespoň 10 minut. Na závěr do omáčky vrátíme řízky a chvíli dusíme.