Uzbecká cibulová polévka se skopovým masem
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hrubá
- 35 g Droždí
- 500 g Skopová plec
- 150 g Olej rostlinný
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 3 ks Rajčata
- 4 ks Bobkový list
- 3 l Voda pitná
- 1.5 kg Cibule
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 936 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 54 g
- Sodík 501 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 19.3 mg
- Draslík 627.6 mg
- Vláknina 14222 mg
- Vitamín A 14222 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Před vařením polévky připravíme přílohové placky: z 500 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 3 lžic rozehřátého másla, lžičky cukru, půl lžičky soli a 35 g droždí vypracujeme těsto, necháme půl hodiny vykynout, poté ho rozdělíme na díly o velikosti tenisového míčku, které rozválíme na placky o síle 5 - 7 mm. Placky v teple necháme ještě chvíli kynout, poté je potřeme rozpuštěným máslem a ve středně vyhřáté troubě na plechu upečeme do zlatova.
-
2
Během kynutí těsta a při pečení začneme připravovat polévku: skopovou plec rozkrájíme na kostičky, rajčata na čtvrtky a cibuli rozsekáme nadrobno.
-
3
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso i rajčata s cibulí, vše osolíme a za častého míchání přibližně 20 minut opékáme. Poté směs zalijeme třemi litry vařící vody a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny.
-
4
Když je maso měkké, přidáme bobkový list, sladkou papriku, lístky čerstvého koriandru, necháme přejít var a přikryté necháme 10 minut odstát.
-
5
Polévku podáváme s plackami, rozlámanými přímo do talíře.