Uzbecká cibulová polévka se skopovým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hrubá
  • 35 g Droždí
  • 500 g Skopová plec
  • 150 g Olej rostlinný
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 3 ks Rajčata
  • 4 ks Bobkový list
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 kg Cibule
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 936 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 501 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 19.3 mg
  • Draslík 627.6 mg
  • Vláknina 14222 mg
  • Vitamín A 14222 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.4 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Před vařením polévky připravíme přílohové placky: z 500 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 3 lžic rozehřátého másla, lžičky cukru, půl lžičky soli a 35 g droždí vypracujeme těsto, necháme půl hodiny vykynout, poté ho rozdělíme na díly o velikosti tenisového míčku, které rozválíme na placky o síle 5 - 7 mm. Placky v teple necháme ještě chvíli kynout, poté je potřeme rozpuštěným máslem a ve středně vyhřáté troubě na plechu upečeme do zlatova.

  • 2

    Během kynutí těsta a při pečení začneme připravovat polévku: skopovou plec rozkrájíme na kostičky, rajčata na čtvrtky a cibuli rozsekáme nadrobno.

  • 3

    Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso i rajčata s cibulí, vše osolíme a za častého míchání přibližně 20 minut opékáme. Poté směs zalijeme třemi litry vařící vody a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny.

  • 4

    Když je maso měkké, přidáme bobkový list, sladkou papriku, lístky čerstvého koriandru, necháme přejít var a přikryté necháme 10 minut odstát.

  • 5

    Polévku podáváme s plackami, rozlámanými přímo do talíře.

Komentáře k receptu