Mleté telecí řízky v omáčce
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Sádlo vepřové škvařené
- 40 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 30 g
- Sodík 410 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 201.3 mg
- Draslík 627.4 mg
- Vláknina 179.5 mg
- Vitamín A 179.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso rozkrájíme na kostky a umeleme, petrželovou nať posekáme na jemno. V míse promícháme maso se solí, pepřem, natí, mletým muškátovým oříškem, vejcem, rozpuštěným máslem a smetanou. Vypracujeme kompaktní hmotu, ze které tvoříme placky. Obalujeme je v mouce a smažíme na sádle z obou stran do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple.
-
2
Do výpeku vmícháme zbývající mouku a za stálého míchání osmažíme. Poté zašleháme vývar a alespoň 10 minut za stálého míchání provaříme. Na závěr do omáčky vrátíme řízky a 5 minut na mírném plameni dusíme.