Marinovaná zelenina po arménsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 ml Ocet vinný
  • 0.5 kávová lžička Estragon
  • 4 ks Cibule
  • 3 ks Jablka
  • 3 ks Lilek
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Zelí hlávkové bílé
  • 2 ks Červená řepa
  • 4 ks Paprika zelená
  • 1 ks Okurka salátová
  • 5 ks Rajčata zelená
  • 24 stroužek Česnek
  • 3.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 176 g
  • Sodík 1251 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2163.5 mg
  • Vláknina 52447.5 mg
  • Vitamín A 52447.5 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 198.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout.

  • 2

    Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky.

  • 3

    Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet.

  • 4

    Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm.

Komentáře k receptu