Marinovaná zelenina po arménsku
Suroviny
- 50 ml Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Estragon
- 4 ks Cibule
- 3 ks Jablka
- 3 ks Lilek
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 2 ks Červená řepa
- 4 ks Paprika zelená
- 1 ks Okurka salátová
- 5 ks Rajčata zelená
- 24 stroužek Česnek
- 3.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 176 g
- Sodík 1251 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2163.5 mg
- Vláknina 52447.5 mg
- Vitamín A 52447.5 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 198.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout.
-
2
Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky.
-
3
Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet.
-
4
Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm.