Studený kapr po záporožsku
Suroviny
- 200 g Žemle tuková
- 1500 g Kapr obecný
- 150 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 1 ks Okurky nakládané
- 4 ks Rajčata
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 ks Citrony
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 1322.4 mg
- Vláknina 11077.3 mg
- Vitamín A 11077.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.2 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menšího kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, naporcujeme. Porce ryby osolíme, opepříme, obalíme v mouce a po obou stranách na 3 lžících oleje opečeme.
-
2
Mezitím očistíme mrkev a petržel, společně s cibulí a nakládanou okurkou pokrájíme na nudličky nebo kolečka a dáme do kastrolu opéci na rozpálený olej. Poté přidáme rozkrájená rajčata, sůl, celý pepř a bobkový list, zalijeme trochou horké vody, přikryjeme, podusíme.
-
3
Opečenou rybu vyndáme z pánve, položíme do kastrolu se zeleninou a vše na mírném ohni dusíme pod pokličkou ještě asi 10 minut. Přendáme na servírovací mísu, necháme vychladnout, podáváme s pečivem.
-
4
Jednotlivé porce na talířích ozdobíme citronem a sekanou petrželkou.