Telecí závitky s žampionovou náplní
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 250 g Žampiony čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 špetka Sůl
- 3 dl Hovězí vývar základní
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Pečivo pšeničné jemné máslové
- 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 615 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 47 g
- Sodík 664 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 215.8 mg
- Draslík 803 mg
- Vláknina 1612.5 mg
- Vitamín A 1612.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno rozkrájíme na 4 plátky o síle cca 1,5 cm. Maso zlehka naklepeme, posypeme solí a čerstvě pomletým pepřem.
-
2
Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky. Petrželku omyjeme o drobně pokrájíme. v pánvi si rozpustíme máslo, na něm podusíme žampióny, osolíme je a posypeme bílým pepřem a vydusíme je z vlastní šťávy. Poté k nim přimícháme petrželku. Lžící pokládáme žampiónovou náplň na střed plátků masa, těsně je zavineme do závitků, převážeme nití, aby ani z bočních okrajů nic nevypadlo.
-
3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zprudka opečeme závitky z každé strany do zlatova. Zalijeme je hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme pod pokličkou při mírné teplotě asi 60 - 80 minut.
-
4
Hotové závitky vyjmeme, odstraníme opatrně nitě a odložíme do teplé mísy. Do zbylého výpeku přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali do hladka Maizenu. Pomalu, za stálého míchání povaříme cca minutu, dochutíme solí. Závitky na talířích přelijeme smetanovou šťávou a hned podáváme.