Švédské plněné bramborové knedlíky
Suroviny
- 400 g Uzené maso vařené
- 150 g Krupice dětská
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 3 špetka Pepř bílý
- 2.5 l Voda pitná
- 6 dl Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.27 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 930 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 61 g
- Sodík 434 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 19.8 mg
- Draslík 886.8 mg
- Vláknina 13012.2 mg
- Vitamín A 13012.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Uzené vařené maso (prorostlé) nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme sádlo, na něm usmažíme cibulku dorůžova, přidáme k němu uzené maso, promícháme a dochutíme pepřem a novým kořením.
-
2
Půl kila brambor omyjeme a v hrnci v 6 dl uvaříme ve slupce. Scedíme je, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Dalšího půl kila brambor omyjeme, oloupeme, nastrouháme na jemno do druhé mísy. Chvíli je necháme odstát a poté vymačkané z vody přidáme k vařeným bramborám. Přisypeme dětskou krupici, hrubou mouku, sůl, těsto dobře prohněteme a dáme na pomoučený vál. Z těsta utvoříme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme je na díly široké přibližně 5 cm a z každého utvoříme placičku. Na každou placičku poklademe necelou lžíci náplně a knedlíky dobře uzavřeme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu přibližně 2.5 litru vody s 1.5 lžičkou soli. Knedlíky vaříme pomalu a za častého promíchání 15-20 minut podle velikosti. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, přelijeme rozpuštěným máslem a hned servírujeme.