Smetanová bábovka s ořechy
Suroviny
- 30 g Rozinky bílé
- 20 g Cukr vanilka
- 270 g Cukr krupice
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 30 g Ořechy vlašské
- 50 g Hera
- 40 g Cukr moučkový
- 60 g Mouka pšeničná hrubá
- 50 ml Rum
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Káva instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 12 g
- Sodík 27 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 89.7 mg
- Draslík 138.6 mg
- Vláknina 1713.7 mg
- Vitamín A 1713.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozinky propláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat a namočíme na 30 minut do rumu. Vejce v misce vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem na hustou pěnu. Ze smetany vyšleháme šlehačku, přimícháme ji do vaječné pěny. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme. Z těsta odlijeme třetinu, přimícháme do ní nesekané ořechy, rozinky i s rumem. Do druhého dílu těsta zlehka vmícháme instantní kávu.
-
2
Bábovkovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou. Nejdříve vlijeme kávové těsto a potom ořechové. Ihned vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 260°C, 40-45 minut.
-
3
Upečenou bábovku necháme krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopíme. Vychladlou bábovku krájíme na tenké plátky a posypeme moučkovým cukrem.