Litevské golubce
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 750 g Rýže dušená
- 350 g Maso mleté - mix
- 800 g Zelí hlávkové bílé
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 43 g
- Sodík 641 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 541.3 mg
- Vláknina 15852.2 mg
- Vitamín A 15852.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme náplň. Na 30 g másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli a smícháme ji s 150 g dušené rýže, míchaným mletým masem, solí a pepřem.
-
2
Čisté velké zelné listy vložíme na 5-7 minut do vařící vody a z okapaných opatrně seřízneme žebra. Na vychladlé listy dáme připravenou náplň, stočíme do závitků, které naklademe těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče a po obou stranách je na plotně opečeme. Na zbytku másla zpěníme mouku, zalijeme ji vlažným hovězím vývarem, přidáme zakysanou smetanu, cukr a rajský protlak, osolíme, přivedeme do varu a nalijeme na závitky. Přikryté závitky vložíme do trouby a dusíme 30-40 minut.
-
3
Hotové závitky podáváme s dušenou rýží, přelité omáčkou a posypané sekanou petrželkou.