Litevské golubce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 750 g Rýže dušená
  • 350 g Maso mleté - mix
  • 800 g Zelí hlávkové bílé
  • 250 ml Hovězí vývar základní
  • 100 ml Zakysaná smetana
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Cibule
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 721 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 641 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 37 mg
  • Draslík 541.3 mg
  • Vláknina 15852.2 mg
  • Vitamín A 15852.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 84.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme náplň. Na 30 g másla osmažíme drobně nakrájenou cibuli a smícháme ji s 150 g dušené rýže, míchaným mletým masem, solí a pepřem.

  • 2

    Čisté velké zelné listy vložíme na 5-7 minut do vařící vody a z okapaných opatrně seřízneme žebra. Na vychladlé listy dáme připravenou náplň, stočíme do závitků, které naklademe těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče a po obou stranách je na plotně opečeme. Na zbytku másla zpěníme mouku, zalijeme ji vlažným hovězím vývarem, přidáme zakysanou smetanu, cukr a rajský protlak, osolíme, přivedeme do varu a nalijeme na závitky. Přikryté závitky vložíme do trouby a dusíme 30-40 minut.

  • 3

    Hotové závitky podáváme s dušenou rýží, přelité omáčkou a posypané sekanou petrželkou.

Komentáře k receptu