Běloruský bramborový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 400 g Houby čerstvé
  • 1500 ml Voda pitná
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Cibule
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 752 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 723 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 214.9 mg
  • Draslík 1737.9 mg
  • Vláknina 21334.8 mg
  • Vitamín A 21334.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, rozkrájíme na půlky, v hrnci je zalijeme vařící osolenou vodou a doměkka je vaříme 20-25 minut. Uvařené ještě horké brambory rozmačkáme a přidáme do nich horké mléko, 50 g rozpuštěného másla, vejce a sůl, muškátový květ a kaši vařečkou dobře promícháme.

  • 2

    Mezitím na 30 g másla zpěníme cibuli a na ní podusíme čerstvé houby. Hotové houby odstavíme z ohně, osolíme je, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku.

  • 3

    Na zapékací mísu vymazanou máslem rozestřeme polovinu bramborové kaše, na ní dáme vrstvu dušených hub s cibulí a zakryjeme zbylou kaší. Povrch urovnáme, potřeme rozpuštěným máslem a v horké troubě 20-25 minut zapékáme

  • 4

    Nákyp podáváme horký, porce mohou být zality zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu