Lotyšská zelná roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 220 g Mouka polohrubá
  • 60 g Slanina vepřová
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Zakysaná smetana
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Zelí hlávkové bílé
  • 3 ks Cibule
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 744 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 985 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 427 mg
  • Draslík 1302.7 mg
  • Vláknina 31987.5 mg
  • Vitamín A 31987.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 189.4 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z 200 g polohrubé mouky, 1 lžičky soli, 1 vejce, 1 lžíce másla a 150 ml mléka vypracujeme těsto, které necháme 10-15 minut odpočinout, a pak je na pomoučeném vále rozválíme na sílu 3 mm.

  • 2

    Zelí nakrouháme a na rozpuštěné 1/2 slaniny ho bez vody s kmínem a solí podusíme. Do podušeného zelí rozklepneme 2 vejce a vmícháme 2 nasekaná na tvrdo uvařená vejce a na zbylé slanině osmaženou nasekanou cibuli. Směs dobře promícháme a na prostředku těsta z ní uděláme šišku.

  • 3

    Těsto kolem náplně pečlivě zavineme, konce zahrneme a závin zavážeme do gázy. Roládu vaříme v osolené vodě asi 5 minut, pak ji vyndáme, sejmeme gázu, pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme na plechu na 5 minut do silně předehřáté trouby.

  • 4

    Hotovou roládu nakrájíme a podáváme se zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu