Azerbájdžánský Ljula-Kebab
Suroviny
- 600 g Skopová plec
- 50 g Cibule
- 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 200 ml Kečup ostrý
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 12 ks Cibulka jarní
- 6 ks Okurky nakládané
- 1 ks Citrony
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 47 g
- Sodík 7008 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 26 mg
- Draslík 488.4 mg
- Vláknina 21120.8 mg
- Vitamín A 21120.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté prorostlé maso ze skopové plece nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na čtvrtky a společně 2x umeleme na masovém strojku.
-
2
Umletou směs dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a podle chuti prolisovaný česnek, dobře spolu promícháme, přikryjeme a dáme na 3 hodiny do chladničky proležet.
-
3
Z hmoty utvoříme šištičky, které napícháme na rožeň a opékáme nad žhavým dřevěným uhlím asi 15 minut, nebo je pečeme pod grilem, nebo v pánvi na oleji.
-
4
Upečené kebaby sesuneme z rožně na nahřátou mísu, posypeme sekanou petrželkou a obložíme jarní cibulkou, podélně čtvrcenými nakládanými okurkami a plátky citronu. Jako příloha se hodí bílý chléb.
-
5
Zvlášť v omáčníku podáváme ostrý kečup smíchaný s osolenou zakysanou smetanou v poměru 1:1.