Mrkvový koláč s ořechy a čokoládou
Suroviny
- 90 g Čokoláda hořká
- 70 g Mouka pšeničná hrubá
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Ořechy vlašské
- 50 g Cukr krupice
- 120 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 120 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 70 g Hera
- 6 ml Citronová šťáva
- 3 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 33 g
- Sodík 18 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 62 mg
- Draslík 126.3 mg
- Vláknina 2669.5 mg
- Vitamín A 2669.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ke žloutkům v misce přidáme moučkový s vanilkovým cukrem a utřeme do pěny. Zlehka vmícháme z bílku a krupicového cukru tuhý sníh. Následovně do hmoty prosejeme mouku s kypřícím práškem, skořici, přisypeme pomleté ořechy, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme ještě drobně nakrájenou čokoládu, nakonec hrubě nastrouhanou mrkev a vše důkladně promícháme.
-
2
Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, při 180stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu, potom vyklopíme. Potřeme brusinkovým džemem, necháme volně chladnout.
-
3
Nakonec připravíme cukrovou polevu: do misky vlijeme horkou vodu. Přisypeme moučkový a vanilkový cukr, vlijeme citrónovou šťávu. Suroviny dobře prošleháme na hustou a hladkou polevu. Nakonec vložíme jemně nastrouhanou citrónovou kůru a důkladně promícháme. Hladkou polevu přelijeme na povrch koláče a necháme ztuhnout. Koláč krájíme na úhledné čtverce, obdélníky.