Sladká ořechová štóla
Suroviny
- 180 g Hera
- 220 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr vanilka
- 270 g Tvaroh měkký
- 70 g Ořechy vlašské
- 150 g Kandované ovoce
- 500 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 40 g Cukr moučkový
- 3 ml Citronová šťáva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 391 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 15 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 52.6 mg
- Draslík 177.7 mg
- Vláknina 3925.3 mg
- Vitamín A 3925.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě necháme změknout 120 g tuku, rozkrájíme na kousky do misky. Přisypeme moučkový i vanilkový cukr a utřeme na hladkou pěnu.
-
2
Přimícháme vejce s tvarohem, znova důkladně promícháme. Přidáme citrónovou šťávu i kůru, nahrubo rozsekané ořechy a barevné kandované ovoce. Nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Ze surovin vypracujeme tužší těsto. Na moukou posypaném válu těsto rozválíme na plát, okraj přeložíme přes dvě třetiny těsta. Povrch potřeme v mikrovlnné troubě rozehřátým tukem.
-
3
Pečicí papír na plechu potřeme 50 g rozpuštěným tukem, připravenou štolu položíme na papír. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 160 stupních 45 - 50 minut. Upečenou štolu po vytažení z trouby opět potřeme rozehřátým zbylým tukem, necháme mírně vychladnout a posypeme cukrem.