Pečená treska s brambory a petrželkou
Suroviny
- 750 g Voda pitná
- 60 g Filety z tresky tmavé
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule červená
- 3 špetka Pepř bílý
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 21 g
- Sodík 525 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 30.8 mg
- Vláknina 2026.4 mg
- Vitamín A 2026.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filé z tresky omyjeme, osušíme, z jedné strany potřeme slabě hořčicí, osolíme, posypeme peřem a pokapeme citrónovou šťávou. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky silné asi 5 - 6 mm. Vložíme do kastrólu, přilijeme vodu, přidáme sůl a brambory jen předvaříme 5 minut. Poté je scedíme. Pekáček vytřeme máslem (50 g), na dno vložíme 1/3 brambor, posypeme 1/3 petrželky, na brambory poklademe 1/3 filé. Vrstvy opakujeme ještě dvakrát, poslední vrstva bude z opět z brambor, které pokapeme rozehřátým máslem (50 g).
-
3
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C po dobu 15 minut. Omytou jarní cibulku pokrájíme na kolečka a povrch brambor zasypeme. Ještě je posypeme strouhankou a pečeme dalších 10 - 12 minut do zlatova.
-
4
Tresku s brambory rozdělíme na talíře a servírujeme.