Ořechový velikonoční zajíček

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 30 g Mouka pšeničná hrubá
  • 30 g Cukr moučkový
  • 2.4 g Hera
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 603 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 64 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 299.4 mg
  • Draslík 374.9 mg
  • Vláknina 5454.5 mg
  • Vitamín A 5454.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, nakrájíme ho na menší kousky do misky. Přidáme žloutky, spolu s cukrem třeme tak dlouho, až vznikne pěna. Bílky s vanilkovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který smícháme dohromady s připravenou žloutkovou pěnou. Přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, mleté ořechy. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko, vše zlehka promícháme. Pečicí formu na zajíčka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto.

  • 2

    Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby, kde při 180 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečeného zajíčka necháme úplně vychladnout ve formě, poté vyklopíme.

  • 3

    Do vhodné nádoby nalámeme na menší kousky čokoládu, umístíme nad vodní lázeň. Za stálého míchání čokoládu rozpustíme na hladkou hmotu. Čokoládu necháme mírně vychladnout a potřeme celého zajíčka.

Komentáře k receptu