Ořechový velikonoční zajíček
Suroviny
- 200 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr vanilka
- 200 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Ořechy vlašské
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 30 g Cukr moučkový
- 2.4 g Hera
- 120 g Máslo čerstvé
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 36 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 299.4 mg
- Draslík 374.9 mg
- Vláknina 5454.5 mg
- Vitamín A 5454.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, nakrájíme ho na menší kousky do misky. Přidáme žloutky, spolu s cukrem třeme tak dlouho, až vznikne pěna. Bílky s vanilkovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který smícháme dohromady s připravenou žloutkovou pěnou. Přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, mleté ořechy. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko, vše zlehka promícháme. Pečicí formu na zajíčka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto.
-
2
Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby, kde při 180 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečeného zajíčka necháme úplně vychladnout ve formě, poté vyklopíme.
-
3
Do vhodné nádoby nalámeme na menší kousky čokoládu, umístíme nad vodní lázeň. Za stálého míchání čokoládu rozpustíme na hladkou hmotu. Čokoládu necháme mírně vychladnout a potřeme celého zajíčka.