Pomerančový koláč se smetanou
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Cukr krupice
- 125 g Máslo čerstvé
- 80 g Pomerančová kůra
- 50 g Strouhanka
- 50 g Máslo arašídové
- 60 g Cukr krystal
- 15 ml Voda pitná
- 120 ml Pomerančová šťáva
- 25 ml Citronová šťáva
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 378 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 24 g
- Sodík 93 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 100.7 mg
- Draslík 118 mg
- Vláknina 4398.8 mg
- Vitamín A 4398.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vsypeme mouku, přisypeme krupicový cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, konečky prstů rozmělníme v mouce, přilijeme lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme na středně silný plát, rozložíme na plech potažený papírem na pečení, propícháme vidličkou, zatížíme keramickou mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme dalších 15 minut.
-
2
Do mísy nasypeme strouhanou pomerančovou kůru, strouhanku, krystalový cukr, přilijeme pomerančovou i citronovou šťávu, smetanu, rozpuštěné arašídové máslo, přidáme žloutky a vymícháme krém. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků, naneseme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba 40 minut.
-
3
Koláč naporcujeme a ještě teplý podáváme.