Nákyp ze štiky a tresky
Suroviny
- 250 g Mořská štika - filety
- 250 g Treska aljašská
- 80 g Slanina vepřová
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 1 kávová lžička Sardelová pasta
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 0.4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 46 g
- Sodík 1352 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 387.2 mg
- Draslík 565 mg
- Vláknina 720.5 mg
- Vitamín A 720.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté filety ze štiky, tresky a slaninu dvakrát přemeleme na masovém mlýnku. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, Několik snítek odložíme na ozdobu. K pomletému masu přidáme sůl, pepř, sardelovou pastu, rozpuštěné máslo, hladkou mouku a petrželovou nať. V misce dobře rozkvedláme smetanu se žloutky, bílky vyšleháme na tuhý sníh. Pomleté rybí maso promícháme se smetanou, zapracujeme sníh z bílků. Nákypovou formu vytřeme olejem, vysypenou strouhankou a naplníme rybím fášem. Formu zakryjeme víkem (nebo pergamenovým papírem), usadíme do hrnce s 1 - 2 litry vody a vaříme ve vodní lázni přibližně 60 - 90 minut. Abychom zjistili, zda je rybí nákyp hotový, propíchneme ho špejlí, pokud se na ni nelepí, je nákyp již uvařený.
-
2
Mísu odkryjeme, nákyp vyklopíme na předehřátou mísu, rozkrájíme na plátky, položíme na talíře, ozdobíme snítky petrželky a servírujeme.