Závitky ze sleďů s křenovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Sleď čerstvý
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 3 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Křen
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 404 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 441 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 129.2 mg
  • Draslík 81.2 mg
  • Vláknina 1253.8 mg
  • Vitamín A 1253.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 72.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Křen oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme změklé máslo, které s křenem dobře promícháme.

  • 2

    Čerstvé sledě očistíme ostrým nožem od šupin, omyjeme, rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě a odstraníme vnitřnosti. Poté odřízneme hlavy, ploutve a ocas, rozřízneme podél páteře a vykostíme je. Podélně je rozřízneme, tak budeme mít 8 filetů, které znovu důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Poté je osušíme, osolíme, opepříme, potřeme z každé strany křenovým máslem a ihned každý filet stočíme do závitku.

  • 3

    Závitky poklademe do pekáčku vytřeného máslem.

  • 4

    V misce si rozkvedláme vidličkou smetanu s rajčatovým protlakem a mlékem. Ochucenou smetanou přelijeme závitky, posypeme petrželkou, strouhankou a dáme je péct do předehřáté trouby na 220°C. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.

Komentáře k receptu