Závitky ze sleďů s křenovým máslem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Sleď čerstvý
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Křen
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 40 g
- Sodík 441 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 129.2 mg
- Draslík 81.2 mg
- Vláknina 1253.8 mg
- Vitamín A 1253.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 72.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křen oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme změklé máslo, které s křenem dobře promícháme.
-
2
Čerstvé sledě očistíme ostrým nožem od šupin, omyjeme, rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě a odstraníme vnitřnosti. Poté odřízneme hlavy, ploutve a ocas, rozřízneme podél páteře a vykostíme je. Podélně je rozřízneme, tak budeme mít 8 filetů, které znovu důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Poté je osušíme, osolíme, opepříme, potřeme z každé strany křenovým máslem a ihned každý filet stočíme do závitku.
-
3
Závitky poklademe do pekáčku vytřeného máslem.
-
4
V misce si rozkvedláme vidličkou smetanu s rajčatovým protlakem a mlékem. Ochucenou smetanou přelijeme závitky, posypeme petrželkou, strouhankou a dáme je péct do předehřáté trouby na 220°C. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut.