Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Rajčata
  • 500 g Brambory
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Hořčice v prášku
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 l Voda pitná
  • 3.2 dl Olej olivový
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 680 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 265 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 148.1 mg
  • Draslík 678.9 mg
  • Vláknina 7608.6 mg
  • Vitamín A 7608.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory stejné velikosti omyjeme, dáme do rendlíku s 6 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme je, vychlazené pokrájíme na plátky a vložíme do mísy.

  • 2

    Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku), vložíme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme, poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu vložíme do misky, zakryjeme a necháme vychladnout.

  • 3

    Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme. Omytá a osušená rajčata pokrájíme na osminky, přidáme k bramborům. Salát zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu