Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 500 g Brambory
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Hořčice v prášku
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 l Voda pitná
- 3.2 dl Olej olivový
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 680 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 67 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 148.1 mg
- Draslík 678.9 mg
- Vláknina 7608.6 mg
- Vitamín A 7608.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory stejné velikosti omyjeme, dáme do rendlíku s 6 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme je, vychlazené pokrájíme na plátky a vložíme do mísy.
-
2
Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku), vložíme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme, poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu vložíme do misky, zakryjeme a necháme vychladnout.
-
3
Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme. Omytá a osušená rajčata pokrájíme na osminky, přidáme k bramborům. Salát zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme vychlazený.