Zadělávaná krůtí stehna
Suroviny
- 180 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka pšeničná hladká
- 600 g Rýže dušená
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Květák
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 kg Krůtí stehna
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 40 g
- Sodík 477 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 218.3 mg
- Draslík 1102.5 mg
- Vláknina 7496.9 mg
- Vitamín A 7496.9 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do osolené vařící vody vložíme květák, vaříme přibližně 10 minut, vyjmeme a následně rozebereme na růžičky.
-
2
Do vody poté vložíme bobkový list, 1 překrojenou cibuli, česnek, pepř a nové koření.
-
3
Krůtí stehna vykostíme (včetně kostic), přidáme je do vařící vody, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Uvařená stehna vyndáme a rozkrájíme na porce. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.
-
4
Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného zamíchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu a 80 g másla. Nakonec do omáčky vložíme nakrájené maso s růžičkami květáku a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.