Zadělávaná krůtí stehna

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 180 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hladká
  • 600 g Rýže dušená
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Květák
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 kg Krůtí stehna
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 715 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 477 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 218.3 mg
  • Draslík 1102.5 mg
  • Vláknina 7496.9 mg
  • Vitamín A 7496.9 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do osolené vařící vody vložíme květák, vaříme přibližně 10 minut, vyjmeme a následně rozebereme na růžičky.

  • 2

    Do vody poté vložíme bobkový list, 1 překrojenou cibuli, česnek, pepř a nové koření.

  • 3

    Krůtí stehna vykostíme (včetně kostic), přidáme je do vařící vody, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Uvařená stehna vyndáme a rozkrájíme na porce. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.

  • 4

    Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného zamíchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu a 80 g másla. Nakonec do omáčky vložíme nakrájené maso s růžičkami květáku a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.

Komentáře k receptu