Bábovka s příchutí pomeranče
Suroviny
- 430 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 g Máslo čerstvé
- 230 g Cukr krystal
- 200 g Cukr krystal
- 200 ml Pomerančová šťáva
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Voda z pomerančových květů
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 684 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 30 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 160.2 mg
- Draslík 166.8 mg
- Vláknina 3640.3 mg
- Vitamín A 3640.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava na pečení: bábovkovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Těsto: do hlubší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, směs ochutíme špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. V máslové pěně pak po částech rozmícháme vaječné žloutky. Po přidání každého žloutku těsto chvilku mícháme. Ve lžíci vody rozmícháme extrakt z pomerančového květu, společně s pomerančovou šťávou a nastrouhanou pomerančovou kůrou vmícháme do těsta. Do tekuté směsi přimícháme opatrně mouku s kypřícím práškem tak, aby nevznikly v těstě žmolky. Nakonec vyšlehme vaječné bílky se špetkou soli do pevného sněhu, následně sníh opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto přemístíme do formy a pečeme asi 55 minut v předehřáté troubě. Upečenou bábovku necháme mírně vychladnout, poté ji propícháme špejlí a potřeme pomerančovým karamelem.
-
3
Potřenou bábovku necháme 10 minut chladnout, potom ji opatrně vyklopíme z formy, potřeme zbytkem pomerančového karamelu a necháme dovychladnout na děrované podložce. Můžeme ji servírovat teplou i studenou (jako moučník).
-
4
Pomerančový karamel: pomerančovou šťávu smícháme v rendlíku s cukrem a mícháme nad mírným ohněm, dokud se cukr nerozpustí. Pomerančovou šťávu s rozpuštěným cukrem vaříme 5 minut.