Bábovka s příchutí pomeranče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 430 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 230 g Máslo čerstvé
  • 230 g Cukr krystal
  • 200 g Cukr krystal
  • 200 ml Pomerančová šťáva
  • 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Voda z pomerančových květů
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 684 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 100 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 160.2 mg
  • Draslík 166.8 mg
  • Vláknina 3640.3 mg
  • Vitamín A 3640.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava na pečení: bábovkovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Těsto: do hlubší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, směs ochutíme špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. V máslové pěně pak po částech rozmícháme vaječné žloutky. Po přidání každého žloutku těsto chvilku mícháme. Ve lžíci vody rozmícháme extrakt z pomerančového květu, společně s pomerančovou šťávou a nastrouhanou pomerančovou kůrou vmícháme do těsta. Do tekuté směsi přimícháme opatrně mouku s kypřícím práškem tak, aby nevznikly v těstě žmolky. Nakonec vyšlehme vaječné bílky se špetkou soli do pevného sněhu, následně sníh opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto přemístíme do formy a pečeme asi 55 minut v předehřáté troubě. Upečenou bábovku necháme mírně vychladnout, poté ji propícháme špejlí a potřeme pomerančovým karamelem.

  • 3

    Potřenou bábovku necháme 10 minut chladnout, potom ji opatrně vyklopíme z formy, potřeme zbytkem pomerančového karamelu a necháme dovychladnout na děrované podložce. Můžeme ji servírovat teplou i studenou (jako moučník).

  • 4

    Pomerančový karamel: pomerančovou šťávu smícháme v rendlíku s cukrem a mícháme nad mírným ohněm, dokud se cukr nerozpustí. Pomerančovou šťávu s rozpuštěným cukrem vaříme 5 minut.

Komentáře k receptu