Kachna s opečeným ananasem
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 1000 g Kachna domácí
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 300 ml Víno bílé
- 16 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vejce slepičí
- 6 plátek Ananas
- 2.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1221 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 102 g
- Sodík 656 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 289.8 mg
- Draslík 461.9 mg
- Vláknina 3921.1 mg
- Vitamín A 3921.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ananas oloupeme, pokrájíme na silnější plátky a namočíme do studené vody s trochou octa.
-
2
Cibuli i mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
-
3
Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce, postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vyjmout kostru.
-
4
Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
-
5
Poté kachnu rozdělíme na 6 porcí, osolíme, ze všech stran opečeme spolu s cibulí a mrkví na rozpáleném sádle do zlatova.
-
6
Opečené porce kachny vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Do sádla, ve kterém se kachna pekla, přidáme mouku, zasmahneme, zalijeme suchým bílým vínem a 3 lžícemi vody. Vzniklou řídkou omáčku osolíme, přidáme chilli koření, vložíme zpět porce kachny, přikryjeme a ve středně rozehřáté troubě dusíme do měkka.
-
7
Zatím připravíme máslové noky. Do 400 ml osoleného horkého mléka přidáme 40 g másla, tenkým praménkem přisypeme 200 g hrubé mouky. Za stálého míchání vaříme, až se těsto přestane lepit na vařečku i na dno nádoby. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout.
-
8
Poté postupně vmícháme 3 vejce, pomocí lžíce vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící osolené vody. Vaříme asi 5 minut, poté uvařené noky necháme okapat.
-
9
Ananas osušíme, lehce poprášíme paprikou a opečeme na 80 g másla.
-
10
Porce kachny klademe na talíře, na ně pokládáme ananas, obložíme uvařenými máslovými noky, přelijeme omáčkou, posypeme nasekanými arašídy.