Rýžový nákyp s ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 2 g Máslo čerstvé
  • 150 g Meruňky
  • 70 g Ořechy vlašské
  • 60 g Rýže loupaná
  • 70 g Cukr krupice
  • 30 g Strouhanka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 712 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 175 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 313.3 mg
  • Draslík 272.6 mg
  • Vláknina 5383 mg
  • Vitamín A 5383 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 339.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku.

  • 2

    Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži.

  • 3

    Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut.

  • 4

    Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu