Rýžový nákyp s ovocem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 2 g Máslo čerstvé
- 150 g Meruňky
- 70 g Ořechy vlašské
- 60 g Rýže loupaná
- 70 g Cukr krupice
- 30 g Strouhanka
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 41 g
- Sodík 175 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 313.3 mg
- Draslík 272.6 mg
- Vláknina 5383 mg
- Vitamín A 5383 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 339.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku.
-
2
Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut.
-
4
Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.