Kachní galantina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 800 g Vepřová krkovička
  • 100 g Játra drůbeží
  • 200 g Šunka uzená
  • 150 g Slanina vepřová
  • 2500 g Kachna mražená
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Muškátový oříšek
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1277 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 117 g
  • Sodík 561 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 82.2 mg
  • Draslík 126.8 mg
  • Vláknina 1030.3 mg
  • Vitamín A 1030.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich odebereme a na masovém mlýnku spolu s drůbežími játry umeleme najemno. Zbylé kostky masa masa osolíme a pokropíme koňakem. Na malé kostičky nakrájíme slaninu a šunku.

  • 2

    Umleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přistrouháme muškátový oříšek, přidáme bílky a mouku a vše utřeme vařečkou dohladka. Pak vmícháme kostičky masa, šunky a slaniny a dáme na chvíli do ledničky odpočinout.

  • 3

    Větší kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce. Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.

  • 4

    Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.

  • 5

    Vykostěnou kachnu rozložíme kůží dospoda, poklademe masovou směsí, zavineme, převážeme režnou nití a zformujeme do úhledného válečku. Do velkého kastrolu vložíme kosti z kachny, překrojenou cibuli, bobkový list, česnek a sůl a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, vložíme kachnu, zakryjeme pergamenovým papírem a necháme „táhnout“ při 90-95°C 2.5 hodiny. Nesmí se vařit.

  • 6

    Hotovou kachnu přendáme na pekáč, kde ji necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru. Převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a pak uložíme do chladničky.

  • 7

    Druhý den kachnu rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky.

Komentáře k receptu