Hrozinková omáčka
Suroviny
- 100 g Hrozinky
- 50 g Máslo čerstvé
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 dl Voda pitná
- 5 dl Masový vývar
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 19 g
- Sodík 588 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 27 mg
- Draslík 263.3 mg
- Vláknina 2032.3 mg
- Vitamín A 2032.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky omyjeme a dáme do misky. Přilijeme 2 dl vody a necháme je namočené 10 minut, poté scedíme a necháme okapat.
-
2
Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme masový studený vývar a metličkou jíšku rozšleháme dohladka. Povaříme asi 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, přidáme hrozinky, dochutíme třtinovým cukrem, octem a necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvé máslo.
-
3
Omáčkou přelévame dušené nebo vařené maso či ryby.