Hejk s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 750 g Hejk
- 150 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 800 g Brambory vařené
- 200 g Olej rostlinný
- 200 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 50 g
- Sodík 559 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 68.6 mg
- Draslík 518.1 mg
- Vláknina 6206.8 mg
- Vitamín A 6206.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ryby zbavíme páteře i ploutví, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé porce. V rendlíku osmahneme na oleji nadrobno pokrájenou cibuli, na ni urovnáme osolené a opepřené porce hejka. Zakryjeme pergamenovým papírem a dáme na 20 minut dusit do trouby, předehřáté na 165°C.
-
2
Rybí porce opatrně vyjmeme, přendáme do jiné nádoby a udržujeme v teple.
-
3
Omáčku zahustíme moučným máslem, které smícháme z poloviny másla a hladké mouky, krátce povaříme, přidáme rajčatový protlak, citrónovou šťávu, znovu povaříme, poté odstavíme a zašleháme druhou polovinu másla.
-
4
Hotové porce hejka narovnáme na talíře a přelijeme rajčatovou omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami.