Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 250 g Šunka dušená
- 200 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 30 g Cibulka jarní
- 20 g Pažitka
- 40 g Máslo čerstvé
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 2 ml Citronová šťáva
- 4 ml Pomerančová šťáva
- 2 kávová lžička Med včelí
- 2 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 polévková lžíce Ocet Sherry
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 31 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 43.3 mg
- Draslík 268.8 mg
- Vláknina 4209.8 mg
- Vitamín A 4209.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kůrky zbavený chléb nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném másle. Po opečení necháme v sítu okapat a vychladnout.
-
2
Omytá třešňová rajčata rozkrojíme na poloviny, vykrojíme zelená lůžka. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenké a krátké proužky. Šunku společně se sýrem nakrájíme na malé kousky. Omytou a vody zbavenou pažitka a zelenou část jarní cibulky necháme okapat a nakrájíme na kolečka.
-
3
Do vhodné nádoby dáme ocet, sůl, pepř, pomerančovou a citrónovou šťávu, med. Metlou všechny suroviny důkladně prošleháme, stálým šleháním přiléváme olej a tak připravíme zálivku.
-
4
Opečený chléb, nakrájená rajčata, cibuli, šunku, sýr, jarní cibulku a pažitku dáme do misky. Vše vše dobře promícháme, přelijeme připravenou zálivkou, ochutnáme, podle potřeby dochutíme a ještě jednou promícháme.
-
5
Salát necháme chvilku odležet. Porcujeme na jednotlivé talíře nebo do salátových misek. Každou porci posypeme oreganem a podáváme.