Čokoládové suflé z brambor
Suroviny
- 250 g Brambory
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 150 g Čokoláda hořká
- 20 g Cukr moučkový
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Kakao
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 41 g
- Sodík 248 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 270.8 mg
- Draslík 1016.4 mg
- Vláknina 17157.5 mg
- Vitamín A 17157.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 487.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme se slupkou v hrnci se špetkou soli osolené vody doměkka. Potom je scedíme, necháme vychladnout. Brambory oloupeme a prolisujeme na bramborovém lisu.
-
2
Do brambor vložíme máslo, dáme na sporák. Vmícháme mouku, kakao a stálým mícháním přiléváme mléko. Dochutíme cukrem, citrónovou kůrou, vanilkovým cukrem a odstavíme ze sporáku.
-
3
Vše dohromady dobře promícháme a necháme mírně vychladnout. Vmícháme žloutky, z bílků vyšlehaný tuhý sníh, promícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé bramborové směsí vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu a ještě promícháme.
-
4
Pečící formičky na suflé vymažeme máslem, naplníme vychladlou směsí. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 200 stupních Celsia 20-25 minut. Po vytažení z trouby posypeme moučkovým cukrem, ihned podáváme.