Bezlepkový podmáslový chléb z Mantlera a pohankové mouky
Suroviny
- 400 g Mouka bezlepková Mantler
- 100 g Mouka pohanková
- 100 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 dl Voda pitná
- 2.5 dl Mléko - podmáslí
- 0.5 dl Voda pitná
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 balení Droždí sušené
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.58 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 597 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 14 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 9 mg
- Draslík 105.8 mg
- Vláknina 8384.5 mg
- Vitamín A 8384.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme kvásek: do misky vložíme celý balíček sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Mantler, 100 g pohankové mouky, 1,5 lžíce cukru, půl lžíce soli, 2 lžíce oleje, nastrouhanou uvařenou bramboru, 30 g rozpuštěného vlahého másla a 2,5 dl podmáslí, 0,5 dl vody. Přilijeme kvásek a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
-
3
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.