Voňavý selský bezlepkový chléb
Suroviny
- 22 g Droždí sušené
- 500 g Mouka bezlepková Mantler
- 100 g Brambory vařené ve slupce
- 50 ml Ocet jablečný
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Fenyklová semínka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 11 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 248.4 mg
- Vláknina 14198 mg
- Vitamín A 14198 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 22 g sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 500 g bezlepkové směsi Mantler, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého fenyklu, 1 lžičku soli, 2 lžíce oleje a 50 ml jablečného octa. Přilijeme kvásek, dolijeme 3 dl vlahé vody, přidáme najemno nastrouhané brambory (uvařené ve slupce) a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2x až 3x potřeme vodou.
-
3
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.