Gratinovaná zelenina pro alergiky na lepek, vejce a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Pórek
  • 900 g Brambory
  • 600 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Dolin - Vermouth
  • 4 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 46 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 75 mg
  • Draslík 1143.8 mg
  • Vláknina 15502 mg
  • Vitamín A 15502 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C. Dvěma lžícemi oleje vymažeme středně velký pekáč.

  • 2

    Omytý pórek nakrájíme na kolečka. Oškrábeme brambory a pokrájíme je na plátky. Do kastrolu vlijeme zbylé dvě lžíce oleje a osmažíme na nich pórek, dokud nezměkne. Nesmí ovšem zhnědnout. Přilijeme k němu smetanu a vermut a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Přisypeme do kastrolu plátky brambor. Zamícháme brambory ve směsi.

  • 3

    Oddělíme polovinu bramborové směsi a vložíme ji na pekáč. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno a zasypeme jím brambory v pekáči, osolíme a opepříme. Navrstvíme zbylou polovinu brambor a znovu osolíme a opepříme. Posypeme povrch špetkou muškátového oříšku.

  • 4

    Vložíme pekáč do předehřáté trouby a pečeme asi 1 a 1/4 hodiny. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu