Gratinovaná zelenina pro alergiky na lepek, vejce a ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 31 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 75 mg
- Draslík 1143.8 mg
- Vláknina 15502 mg
- Vitamín A 15502 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 180 °C. Dvěma lžícemi oleje vymažeme středně velký pekáč.
-
2
Omytý pórek nakrájíme na kolečka. Oškrábeme brambory a pokrájíme je na plátky. Do kastrolu vlijeme zbylé dvě lžíce oleje a osmažíme na nich pórek, dokud nezměkne. Nesmí ovšem zhnědnout. Přilijeme k němu smetanu a vermut a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Přisypeme do kastrolu plátky brambor. Zamícháme brambory ve směsi.
-
3
Oddělíme polovinu bramborové směsi a vložíme ji na pekáč. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno a zasypeme jím brambory v pekáči, osolíme a opepříme. Navrstvíme zbylou polovinu brambor a znovu osolíme a opepříme. Posypeme povrch špetkou muškátového oříšku.
-
4
Vložíme pekáč do předehřáté trouby a pečeme asi 1 a 1/4 hodiny. Podáváme teplé.