Lněný chléb z několika druhů bezlepkové mouky
Suroviny
- 350 g Mouka bezlepková Jizerka
- 80 g Mouka pohanková
- 9 g Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Droždí sušené
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Mléko - podmáslí
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Směs Promix forte
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Klíčky pohankové
- 2 polévková lžíce Lněné semínko
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Chlebové koření hrubě mleté bio
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 534 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 12 g
- Sodík 878 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 54.7 mg
- Vláknina 2973.5 mg
- Vitamín A 2973.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, 1 celý sáček sušených kvasnic a 1 lžičku cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 350 g bezlepkové mouky Jizerka, 80 g pohankové mouky, 2 lžíce směsi Promix, 0.5 dl podmáslí, 3 lžíce oleje, 2 dl vlažné vody, 1 lžíci octa, 2 lžíce pohankových klíčků, 2 lžíce lněných semínek, 1 lžíce chlebového koření a 9 g soli. Vše promícháme, přilijeme kvásek a těsto důkladně prohněteme. Vláčné těsto dáme do formy vytřené olejem, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.
-
3
Pečeme ho v předehřáté troubě na 200°C-220°C přibližně 40 minut.
-
4
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
-
5
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.