Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka bezlepková Jizerka
  • 9 g Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 balení Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Dýňová semínka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 634 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 893 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 107 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 83.6 mg
  • Vláknina 1094.5 mg
  • Vitamín A 1094.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.

  • 2

    Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě.

  • 3

    Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut.

  • 4

    Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).

  • 5

    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu