Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky
Suroviny
- 500 g Mouka bezlepková Jizerka
- 9 g Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 3 dl Voda pitná
- 1 balení Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Dýňová semínka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 19 g
- Sodík 893 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 107 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 83.6 mg
- Vláknina 1094.5 mg
- Vitamín A 1094.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě.
-
3
Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut.
-
4
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
-
5
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.