Pečená husa se zelnými lokšemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 195 minut
Počet porcí: 9

Suroviny

  • 200 g Zelí kysané
  • 300 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1400 g Husa domácí
  • 150 g Sádlo škvařené
  • 350 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 kg Brambory vařené
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 934 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 484 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 250.1 mg
  • Draslík 709.6 mg
  • Vláknina 4172.2 mg
  • Vitamín A 4172.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou husu omyjeme, zbavíme konců křídel, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a pokmínujeme, vložíme do pekáče se sádlem, umístíme do trouby, rozehřáté na 170°C. Přikryjeme a pečeme bez podlévání. Přibližně po dvou hodinách husu odkryjeme, obrátíme, sebereme přebytečný tuk a pečeme ještě půl hodiny.

  • 2

    Zelí nakrájíme, osolíme, přidáme kmín, zalijeme 150 ml vody a vaříme do sucha. Vařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vejce a žloutky, zpracujeme na poddajné těsto, přimícháme vychladlé zelí, vytvarujeme malé placičky, které opečeme na pánvi v tuku, který jsme sebrali.

  • 3

    Upečenou husu přendáme do jiné nádoby, necháme trochu vychladnout a rozdělíme na porce, které udržujeme teplé.

  • 4

    Šťávu se sádlem slijeme na pánev a necháme vysmahnout. Solamyl rozmícháme ve 200 ml studené vody, nalijeme do pánve na šťávu a krátce povaříme.

  • 5

    Porce husy přelijeme šťávou a podáváme s osmaženými placičkami.

Komentáře k receptu