Nákyp s ovesným zrním a zeleninou
Suroviny
- 5 g Bobkový list
- 200 g Brokolice
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Sýr Parmezán
- 200 g Oves loupaný
- 90 g Máslo čerstvé
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer bulvový
- 2 ks Kedlubna
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 48 g
- Sodík 1642 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 253.1 mg
- Draslík 1019.2 mg
- Vláknina 23738.3 mg
- Vitamín A 23738.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.8 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar v hrnci přivedeme k varu, vsypeme dobře proprané a omyté ovesné zrní a spolu s bobkovým listem povaříme 30 minut. Zrní scedíme a v cedníku necháme okapat.
-
2
V pánvi na rozehřátém másle (50 g) doměkka osmahneme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer a kedlubnu. Ochutíme 1 špetkou soli, zalijeme vývarem a pod poklici povaříme 15 minut. Opět scedíme a necháme okapat.
-
3
Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut spařit.
-
4
Okapaná ovesná zrna smícháme spolu s okapanou zeleninou. Půlku směsi dáme do zbylým máslem vymazané pečící formy. Potom naskládáme růžičky brokolice a rozložíme druhou půlku směsi.
-
5
Ve vhodné nádobě rozkvedláme vejce, přilijeme zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a přidáme sezamové semínka. Vše dobře promícháme a směsí zalijeme nákyp. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
-
6
Naplněnou pečící formu vložíme do horké trouby. Při teplotě 200°C pečeme 40 minut.
-
7
Hotový nákyp necháme 5 minut odpočinout. Nakrájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé, teplé talíře a podáváme.