Aspik s křepelčími vejci a uzeným jazykem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 400 g Hovězí uzený jazyk
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel - nať
- 50 g Celer řapíkatý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 4 ks Vejce křepelčí
- 12 plátek Želatina
- 1 l Voda pitná
- 1 l Vývar z uzeného masa
- 4 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 83 g
- Sodík 171 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 182.8 mg
- Draslík 317.3 mg
- Vláknina 5005.5 mg
- Vitamín A 5005.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), omyjeme řapíkatý celer a vše dáme do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a zeleninu povaříme 15 minut. Poté ji vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Mezitím křepelčí vajíčka uvaříme ve 4 dl vody natvrdo. Vaříme je 5 minut. Poté je zchladíme pod studenou vodou a oloupeme.
-
3
Uzený hovězí jazyk (uvařený) oloupeme a nakrájíme na nudličky. Do 4 formiček rozdělíme nudličky jazyka. Uzený studený vývar smícháme se želatinou, necháme ji dokonale rozpustit a nalijeme do formiček, aby maso aspik zakryl. Necháme ztuhnout, poté do středu posadíme křepelčí vajíčka, která zalijeme aspikem tak, že vajíčka zakryje. Znovu necháme ztuhnout. Nakonec do každé formičky dáme míchanou zeleninu, zalijeme aspikem a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.
-
4
Aspik s křepelčími vejci podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.