Telecí kližka s bylinkovou nádivkou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Kuřecí prsa
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Kuřecí stehna
- 70 g Petržel kořen
- 50 g Protlak rajčatový
- 700 g Telecí kližka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 0.5 dl Olej olivový
- 2 dl Víno červené
- 4 dl Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 5 cl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 cl Koňak
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1.5 polévková lžíce Hořčice
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 74 g
- Sodík 560 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 235.7 mg
- Draslík 1264.5 mg
- Vláknina 9687.6 mg
- Vitamín A 9687.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme kuřecí fáš: omyté a osušené kuřecí maso ze stehen a prsou pokrájíme na malé kousky a dáme do mixéru. Přidáme ještě vejce, sůl, smetanu a 5 cl koňaku. Vše rozmixujeme na menší kousky,
-
2
přimícháme omyté a nadrobno pokrájené bylinky: bazalku, meduňku a zelenou petrželku. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na tenké proužky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody a zeleninu povaříme asi 2-3 minuty. scedíme ji, v misce ji rozmačkáme vidličkou a přimícháme do fáše.
-
3
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Snítky rozmarýnu, celeru a tymiánu omyjeme a svážeme nití. Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme, poté je nakrájíme na osminky.
-
4
Telecí omytou a osušenou kližku ostrým nožem rozřízneme tak, že z kližky utvoříme plát. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Potom po celém plátu rozetřeme fáš a plát masa stočíme do rolády. Pevně maso převážeme provázkem - utvoříme váleček.
-
5
V zapékací míse rozpálíme olej a maso z každé strany orestujeme dozlatova (přibližně 2-3 minuty z každé strany). K masu přidáme cibuli a společně ji restujeme s masem další 3-4 minuty. Přimícháme rajský protlak, červené víno, rajčata, svazek bylinek a vodu. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 210°C. Maso pečeme přibližně 1.5 hodiny, během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem.
-
6
Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky.
-
7
Plátky masa na talířích přelijeme výpekem a servírujeme.