Telecí kližka s bylinkovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 80 g Kuřecí prsa
  • 80 g Mrkev kořen
  • 80 g Kuřecí stehna
  • 70 g Petržel kořen
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 700 g Telecí kližka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 0.5 dl Olej olivový
  • 2 dl Víno červené
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 dl Voda pitná
  • 5 cl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 cl Koňak
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1.5 polévková lžíce Hořčice
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 601 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 560 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 235.7 mg
  • Draslík 1264.5 mg
  • Vláknina 9687.6 mg
  • Vitamín A 9687.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme kuřecí fáš: omyté a osušené kuřecí maso ze stehen a prsou pokrájíme na malé kousky a dáme do mixéru. Přidáme ještě vejce, sůl, smetanu a 5 cl koňaku. Vše rozmixujeme na menší kousky,

  • 2

    přimícháme omyté a nadrobno pokrájené bylinky: bazalku, meduňku a zelenou petrželku. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na tenké proužky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody a zeleninu povaříme asi 2-3 minuty. scedíme ji, v misce ji rozmačkáme vidličkou a přimícháme do fáše.

  • 3

    Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Snítky rozmarýnu, celeru a tymiánu omyjeme a svážeme nití. Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme, poté je nakrájíme na osminky.

  • 4

    Telecí omytou a osušenou kližku ostrým nožem rozřízneme tak, že z kližky utvoříme plát. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Potom po celém plátu rozetřeme fáš a plát masa stočíme do rolády. Pevně maso převážeme provázkem - utvoříme váleček.

  • 5

    V zapékací míse rozpálíme olej a maso z každé strany orestujeme dozlatova (přibližně 2-3 minuty z každé strany). K masu přidáme cibuli a společně ji restujeme s masem další 3-4 minuty. Přimícháme rajský protlak, červené víno, rajčata, svazek bylinek a vodu. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 210°C. Maso pečeme přibližně 1.5 hodiny, během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem.

  • 6

    Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky.

  • 7

    Plátky masa na talířích přelijeme výpekem a servírujeme.

Komentáře k receptu