Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 100 g Cibule
  • 350 g Chléb konzumní
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 30 g Pistácie
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 50 g Créme fraiche
  • 800 g Telecí kotlety
  • 400 g Karotka
  • 30 g Mandle loupané
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 dl Pivo tmavé 13% 4,4% obj.
  • 8 dl Voda pitná
  • 5 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1172 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 1126 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 400.3 mg
  • Draslík 1382.3 mg
  • Vláknina 12036 mg
  • Vitamín A 12036 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.7 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 47.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy.

  • 2

    Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka.

  • 3

    Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat.

  • 4

    Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut.

  • 5

    Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme.

Komentáře k receptu