Telecí dršťky na calvadosu a víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 255 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 160 g Mrkev kořen
  • 800 g Dršťky syrové
  • 100 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3.2 l Voda pitná
  • 2 l Hovězí vývar základní
  • 2 dl Víno bílé
  • 4 dl Calvados
  • 2 dl Víno jablečné
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 100 g
  • Sodík 1849 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 244 mg
  • Draslík 896.4 mg
  • Vláknina 9330.5 mg
  • Vitamín A 9330.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí dršťky dobře promyjeme pod studenou vodou. Dáme je do hrnce s 1,2 litrem vody, přivedeme k varu, vaříme je přibližně 3-4 minuty, vodu z drštěk slijeme. Dršky opláchneme znovu pod tekoucí vodou, dáme zpět do čistého hrnce, přilijeme 2 litry vývaru, 2 dl jablečného vína, 2 dl bílého vína, přidáme sůl, celý pepř, bobkové listy, očištěné cibule s česnekem, celou očištěnou a omytou kořenovou zeleninu: celer, petržel a mrkev. Pod poklicí dršťky vaříme doměkka přibližně 1 hodinu. Poté vše přendáme do pekáče a pod poklicí pečeme v předehřáté troubě 2 hodiny. Občas dršťky otočíme. Měkké maso vyjmeme z vývaru a vychladlé pokrájíme na nudličky. Vývar scedíme do rendlíku a svaříme na hustější konzistenci. Zeleninu pokrájíme na kousky a odložíme ji do misky. Do vzniklé šťávy přimícháme 4 dl calvadosu a dochutíme ji solí a čerstvě pomletým bílým pepřem.

  • 2

    Na talíře rozdělíme telecí dršťky se zeleninou. Přelijeme je calvadosovou šťávou a servírujeme.

Komentáře k receptu