Telecí dršťky na calvadosu a víně
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 160 g Mrkev kořen
- 800 g Dršťky syrové
- 100 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 3.2 l Voda pitná
- 2 l Hovězí vývar základní
- 2 dl Víno bílé
- 4 dl Calvados
- 2 dl Víno jablečné
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 100 g
- Sodík 1849 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 244 mg
- Draslík 896.4 mg
- Vláknina 9330.5 mg
- Vitamín A 9330.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí dršťky dobře promyjeme pod studenou vodou. Dáme je do hrnce s 1,2 litrem vody, přivedeme k varu, vaříme je přibližně 3-4 minuty, vodu z drštěk slijeme. Dršky opláchneme znovu pod tekoucí vodou, dáme zpět do čistého hrnce, přilijeme 2 litry vývaru, 2 dl jablečného vína, 2 dl bílého vína, přidáme sůl, celý pepř, bobkové listy, očištěné cibule s česnekem, celou očištěnou a omytou kořenovou zeleninu: celer, petržel a mrkev. Pod poklicí dršťky vaříme doměkka přibližně 1 hodinu. Poté vše přendáme do pekáče a pod poklicí pečeme v předehřáté troubě 2 hodiny. Občas dršťky otočíme. Měkké maso vyjmeme z vývaru a vychladlé pokrájíme na nudličky. Vývar scedíme do rendlíku a svaříme na hustější konzistenci. Zeleninu pokrájíme na kousky a odložíme ji do misky. Do vzniklé šťávy přimícháme 4 dl calvadosu a dochutíme ji solí a čerstvě pomletým bílým pepřem.
-
2
Na talíře rozdělíme telecí dršťky se zeleninou. Přelijeme je calvadosovou šťávou a servírujeme.