Základ do omáček - telecí fond

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 1440 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 350 g Celer bulvový
  • 80 g Pórek
  • 115 g Protlak rajčatový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Cibule
  • 5 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 ks Hřebíček
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 4 dl Víno červené
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 3 kg Telecí kosti
  • 3 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 448 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 352 g
  • Sodík 247 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 9.6 mg
  • Draslík 635.3 mg
  • Vláknina 15844 mg
  • Vitamín A 15844 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    3 kg telecích nasekaných kostí dobře omyjeme a dáme do velkého pekáče. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cibule a česnek. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky přidáme ji do pekáče s bobkovými listy, hřebíčkem, omytými snítkami petrželky celeru a pórkem (bylinky svážeme). Kosti a zeleninu promícháme s rajčatovým protlakem. Přilijeme 2,5 dl vody a pod poklicí kosti pečeme 2,5-3 hodiny. Během pečení kosti obracíme, poléváme výpekem, případně dolijeme trošku vody. Upečené kosti musí mít zlatohnědou barvu, ale nesmí být připálené.

  • 2

    Po upečení vše z pekáče dáme do velkého hrnce, přilijeme 1 litr bílého vína a vaříme do doby, až budeme mít polovinu tekutiny. Pak dolijeme tolik vody, aby maso bylo úplně zakryté. Vývar přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí kosti vaříme asi 20 hodin. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vodu, kosti musí být vždy pod hladinou a lžicí odstraňujeme šum a nečistoty, které vyplavují na povrch. Tomuto vaření říkáme že "táhne". Když jsou tímto způsobem kosti uvařené, vyjmeme je a vývar scedíme přes velmi husté síto nebo čisté plátno do druhého menšího hrnce.

  • 3

    Scezený vývar přivedeme k varu, přilijeme 3-4 dl červeného vína a vaříme do doby, až budeme mít 0,7-1 litr telecího fondu. Podle chuti ho můžeme dosolit.

  • 4

    Aby byl fond hustší, můžeme ho zahustit světlou jíškou ze (2 lžíce máslo + 1 lžíce hladká mouka). Jíšku v telecím fondu pomalu vaříme dohladka asi 7-10 minut.

  • 5

    Z telecího fondu připravujeme výborné šťávy.

Komentáře k receptu