Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou
Suroviny
- 800 g Vepřová líčka
- 150 g Slanina vepřová
- 200 g Cibule
- 150 g Džem rybízový
- 100 g Anglická slanina
- 2 kávová lžička Sůl
- 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 2 ks Cibule lahůdková
- 0.5 l Vývar z hovězích kostí
- 0.7 dl Víno madeira
- 0.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 945 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 89 g
- Sodík 701 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 27.3 mg
- Draslík 508 mg
- Vláknina 5898.1 mg
- Vitamín A 5898.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z vepřových líček (lícní sval) odstraníme vrchní blánu, líčka omyjeme, osušíme, převážeme provázkem tak, že utvoříme špalíček masa. Poté maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem z každé strany. Uzenou slaninu pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm zprudka orestujeme špalíček masa z každé strany přibližně po 2 minutách. Potřebujeme, aby se nám maso zatáhlo. Poté líčka vyjmeme a do omastku přidáme pokrájenou slaninu. Jakmile se rozehřeje, přimícháme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Přidáme džem ( nebo marmeládu) z červeného rybízu a vše restujeme za stálého míchání 3 minuty.
-
2
Přilijeme silný vývar, červené kvalitní polosuché víno a přidáme líčka. Vývar promícháme, povaříme asi 3 minuty a podle chuti mírně dosolíme a opepříme. Líčka budeme pod poklicí dusit při mírné teplotě přibližně 50-60 minut. Měkká líčka vyjmeme z vývaru, odstraníme z masa provázek a vložíme je do druhého hrnce nebo mísy a zakryjeme.
-
3
Omáčku přivedeme zprudka k varu a zredukujeme ji přibližně na 0,7-0,5 litru. Pokud budeme potřebovat omáčku hustší, tak v 0,5 dl vody rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny (kukuřičného škrobu) a přimícháme do omáčky. Poté vaříme jen jednu minutu.
-
4
Lahůdkové cibule i s natí očistíme a pokrájíme na tenké šikmé proužky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. V pánvi si slaninové nudličky na 1 lžíci oleje osmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme, na omastku orestujeme dozlatova lahůdkovou cibuli.
-
5
Líčka pokrájíme na porce, které na talíři polijeme omáčkou, ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou a servírujeme.