Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 800 g Vepřová líčka
  • 150 g Slanina vepřová
  • 200 g Cibule
  • 150 g Džem rybízový
  • 100 g Anglická slanina
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 2 ks Cibule lahůdková
  • 0.5 l Vývar z hovězích kostí
  • 0.7 dl Víno madeira
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 945 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 701 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 27.3 mg
  • Draslík 508 mg
  • Vláknina 5898.1 mg
  • Vitamín A 5898.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z vepřových líček (lícní sval) odstraníme vrchní blánu, líčka omyjeme, osušíme, převážeme provázkem tak, že utvoříme špalíček masa. Poté maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem z každé strany. Uzenou slaninu pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm zprudka orestujeme špalíček masa z každé strany přibližně po 2 minutách. Potřebujeme, aby se nám maso zatáhlo. Poté líčka vyjmeme a do omastku přidáme pokrájenou slaninu. Jakmile se rozehřeje, přimícháme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Přidáme džem ( nebo marmeládu) z červeného rybízu a vše restujeme za stálého míchání 3 minuty.

  • 2

    Přilijeme silný vývar, červené kvalitní polosuché víno a přidáme líčka. Vývar promícháme, povaříme asi 3 minuty a podle chuti mírně dosolíme a opepříme. Líčka budeme pod poklicí dusit při mírné teplotě přibližně 50-60 minut. Měkká líčka vyjmeme z vývaru, odstraníme z masa provázek a vložíme je do druhého hrnce nebo mísy a zakryjeme.

  • 3

    Omáčku přivedeme zprudka k varu a zredukujeme ji přibližně na 0,7-0,5 litru. Pokud budeme potřebovat omáčku hustší, tak v 0,5 dl vody rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny (kukuřičného škrobu) a přimícháme do omáčky. Poté vaříme jen jednu minutu.

  • 4

    Lahůdkové cibule i s natí očistíme a pokrájíme na tenké šikmé proužky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. V pánvi si slaninové nudličky na 1 lžíci oleje osmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme, na omastku orestujeme dozlatova lahůdkovou cibuli.

  • 5

    Líčka pokrájíme na porce, které na talíři polijeme omáčkou, ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou a servírujeme.

Komentáře k receptu