Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky
Suroviny
- 500 g Brambory
- 130 g Mouka polohrubá
- 0.1 g Šafrán
- 400 g Sádlo syrové
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 dl Med včelí
- 0.4 dl Mléko plnotučné
- 7 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 51 g
- Sodík 167 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 78.7 mg
- Draslík 331.9 mg
- Vláknina 4802.5 mg
- Vitamín A 4802.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme domácí škvarky: syrové očištěné sádlo pokrájíme na kostičky přibližně 1,5 x 1,5 cm (mohou být i o něco větší). Sádlo vložíme do hrnce se silným dnem a za častého promíchání je pod poklicí vysmažíme do zlatova. Průběžně odebíráme naběračkou vyškvařené sádlo, které dáme do sklenice. Když jsou škvarky zlatavé, přilijeme k nim 0,4 dl mléka. Provádějme to opatrně, protože škvařící sádlo prská. Vyškvařené škvarky slijeme ze sádla přes síto, lehce je přitlačíme vidličkou a necháme okapat.
-
2
Poté připravíme medovou omáčku: 2 chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je nadrobno. Větší rajče omyjeme, spaříme vařící vodou a oloupeme ho, pokrájené zbavíme semínek. Do rendlíku dáme med, který mírně ohřejeme, aby byl tekutý. Přidáme chilli papričky, vinný ocet, rajčatový protlak, rajče, prolisovaný česnek a šafrán. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme do hladka. Omáčku dáme vychladit.
-
3
Brambory dobře omyjeme, vložíme do hrnce se 7 dl vody a uvaříme je do měkka. Vaříme 20 minut, poté scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory na pomoučeném vále (2 lžíce hladká mouka) zpracujeme se solí a polohrubou moukou. Těsto musí být vláčné a hladké. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm a vykrajujeme z něj formičkou malé placky o průměru přibližně 5 - 6 cm.
-
4
Lokše upečeme nasucho v rozpálené teflonové pánvi z každé strany do zlatova.
-
5
Upečené lokše podávame tak, že mezi ně v několika vrstvách vložíme škvarky. Servírujeme k nim (zvlášť v misce) vychlazenou medovou omáčku.