Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 130 g Mouka polohrubá
  • 0.1 g Šafrán
  • 400 g Sádlo syrové
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 dl Med včelí
  • 0.4 dl Mléko plnotučné
  • 7 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 167 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 78.7 mg
  • Draslík 331.9 mg
  • Vláknina 4802.5 mg
  • Vitamín A 4802.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme domácí škvarky: syrové očištěné sádlo pokrájíme na kostičky přibližně 1,5 x 1,5 cm (mohou být i o něco větší). Sádlo vložíme do hrnce se silným dnem a za častého promíchání je pod poklicí vysmažíme do zlatova. Průběžně odebíráme naběračkou vyškvařené sádlo, které dáme do sklenice. Když jsou škvarky zlatavé, přilijeme k nim 0,4 dl mléka. Provádějme to opatrně, protože škvařící sádlo prská. Vyškvařené škvarky slijeme ze sádla přes síto, lehce je přitlačíme vidličkou a necháme okapat.

  • 2

    Poté připravíme medovou omáčku: 2 chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je nadrobno. Větší rajče omyjeme, spaříme vařící vodou a oloupeme ho, pokrájené zbavíme semínek. Do rendlíku dáme med, který mírně ohřejeme, aby byl tekutý. Přidáme chilli papričky, vinný ocet, rajčatový protlak, rajče, prolisovaný česnek a šafrán. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme do hladka. Omáčku dáme vychladit.

  • 3

    Brambory dobře omyjeme, vložíme do hrnce se 7 dl vody a uvaříme je do měkka. Vaříme 20 minut, poté scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory na pomoučeném vále (2 lžíce hladká mouka) zpracujeme se solí a polohrubou moukou. Těsto musí být vláčné a hladké. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm a vykrajujeme z něj formičkou malé placky o průměru přibližně 5 - 6 cm.

  • 4

    Lokše upečeme nasucho v rozpálené teflonové pánvi z každé strany do zlatova.

  • 5

    Upečené lokše podávame tak, že mezi ně v několika vrstvách vložíme škvarky. Servírujeme k nim (zvlášť v misce) vychlazenou medovou omáčku.

Komentáře k receptu