Tradiční kapr načerno
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 120 g Máslo čerstvé
- 70 g Mrkev kořen
- 100 g Ořechy vlašské
- 150 g Švestky sušené
- 60 g Petržel kořen
- 250 g Perník
- 50 g Hrozinky
- 300 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Povidla švestková
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 976 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 109 g
- Sodík 285 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 160.8 mg
- Draslík 1226.3 mg
- Vláknina 11071 mg
- Vitamín A 11071 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 23.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kapra vyřízneme páteř, nakrájíme ho na porce a dáme na 3 minuty vařit do osolené vody s octem, 1 cibulí, pepřem a bobkovým listem. Poté stáhneme plamen a kapra necháme „táhnout“ dalších 5 minut. Potom rybu vyndáme a udržujeme v teple.
-
2
Ve smaltovaném kastrole rozpálíme máslo, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, cibuli nakrájenou na kostičky, 1 lžičku cukru, vše dozlatova osmahneme a zalijeme vývarem z kapra.
-
3
Do omáčky přidáme nastrouhaný perník, povidla, víno, ocet a 1 hodinu vaříme.
-
4
Spaříme hrozinky a sušené švestky.
-
5
Omáčku přecedíme, vložíme do ní pokrájené ořechy, hrozinky a sušené švestky.
-
6
Porce kapra podáváme přelité černou omáčkou.