Koláč plněný chřestem
Suroviny
- 200 g Chřest bílý
- 125 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Šunka dušená
- 10 g Petržel - nať
- 10 g Bazalka
- 10 g Kerblík
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 125 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1143 kcal
- Sacharidy 126 g
- Tuky 54 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 394.8 mg
- Draslík 324.8 mg
- Vláknina 13244.9 mg
- Vitamín A 13244.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:
-
2
Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, rozprostřeme ho do formy a plníme zeleninovou náplní.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo a vlijeme víno. Podusíme na něm oloupaný bílý chřest. Směs pak rozmixujeme v mixéru a přidáme k ní na kostičky pokrájenou dušenou šunku. Osolíme a opepříme. Směs rozprostřeme na koláč.
-
4
V misce si smícháme vejce, žloutky, smetanu a nasekané bylinky, tedy petržel, bazalku a kerblík. Zalijeme směsí koláč. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý.