Koláč plněný mrkví
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 125 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Mrkev kořen
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 100 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Pomeranče
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 cl Dolin - Vermouth
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1134 kcal
- Sacharidy 134 g
- Tuky 341 g
- Sodík 203 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 324.4 mg
- Draslík 119 mg
- Vláknina 19002.2 mg
- Vitamín A 19002.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 53.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:
-
2
Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát a rozprostřeme do formy.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo a na něm podusíme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev. Zalijeme vermutem a posypeme nadrobno nasekanou mrkvovou natí (2 lžíce). Osolíme a opepříme.
-
4
V misce rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, dva žloutky, jedno celé vejce, kůru nastrouhanou z jedné poloviny chemicky neošetřeného pomeranče, směs osolíme a opepříme. Zalijeme smetanovou směsí koláč.
-
5
Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut.