Chlebové placky – italské focaccias
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 6 g
- Sodík 773 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 177.3 mg
- Vláknina 10835 mg
- Vitamín A 10835 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kvalitní výběrovou hladkou mouku (00) dáme do mísy a promícháme ji s 0,5 lžičky soli. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a zalijeme vše vlažnou vodou. Když nám kvasnice vzejdou, postupně k nim přimícháme mouku a těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, musí být vláčné, hladké. Těsto zakryjeme a necháme vykynout na teplém místě.
-
2
Když je těsto vykynuté (má minimálně dvojnásobný objem), vyklopíme ho na pomoučený vál a znovu ho prohněteme. Rozdělíme ho na 4–6 dílů. Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2–3 cm. Placky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Placky posypeme solí, kmínem, pokapeme je olivovým olejem a prsty přísady vtlačíme do těsta.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě na 250 °C přibližně 12–16 minut dozlatova.
-
4
Chlebové placky – focaccias – podáváme vychladlé.