Zelenina zapékaná v zakysané smetaně
Suroviny
- 250 g Cuketa
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 g Mrkev kořen
- 100 g Sýr Parmezán
- 250 g Žampiony čerstvé
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 250 ml Mléko polotučné
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 166 g
- Sodík 700 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 55.3 mg
- Draslík 1160.3 mg
- Vláknina 11979 mg
- Vitamín A 11979 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme žampiony. Odřízneme okraje cuket, oškrábeme mrkve a přebereme listy špenátu. Mrkve, žampiony a cukety omyjeme a pokrájíme na plátky. Špenátové listy omyjeme.
-
2
Do hrnce vlijeme vodu a osolíme ji. Předvaříme v ní zeleninu. Mrkev vaříme 5 minut. Cukety i žampiony vaříme po 2 minutách a špenát 1 minutu. Dáme zeleninu okapat na síto.
-
3
Předehřejeme si troubu na 220°C. Velkou zapékací misku si vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Plníme nádobu žampiony, špenátem, mrkví a cuketami.
-
4
V misce si rozmícháme zakysanou smetanu s mlékem a sýrem. Zeleninu touto směsí zalijeme. Posypeme strouhankou. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a zapékáme ještě 20 minut.